Blogs

Ondermijning en Criminaliteit zijn veel besproken onderwerpen. Verschillende disciplines werken samen om deze problematiek aan te pakken. Wil je op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen, lees dan hieronder verder.

In een tijd waar armoede een steeds groter probleem wordt

Ik ben de man in huis!

Dit is een term die wij met grote regelmaat horen. Als we daarop doorvragen wat dat betekent, wordt dit vaak een bijzonder dialoog.

Ons land kent veel verschillende culturen, geloofsovertuigingen en gemeenschappen waarbij er al op jonge leeftijd wat gevraagd wordt van de jongens in het gezin. Er wordt van hen verwacht dat zij zich opstellen als de man in huis. Sterk zijn, stoer zijn, weinig tot geen emoties tonen en zorgen voor het gezin. Maar hoe leer je wat deze rol inhoudt als er geen positief mannelijk voorbeeld is die je kan volgen?

Bij de jongens waar er op jonge leeftijd al een vaderrol ontbreekt wordt dit lastiger. Vanaf het moment dat de pubertijd toe slaat en deze jongeren zich de man in huis gaan voelen gaat dat gepaard met verantwoordelijkheidsgevoel. Zij willen gaan zorgen voor hun gezin, wat natuurlijk een ontzettend mooi gebaar is, maar hoe leren ze wat dat betekent?

De jongeren die wij spreken vertellen dan dat zij willen zorgen voor financiële ondersteuning en dat zij de boodschappen doen. De man in huis zorgt voor inkomen.

Dit hoeft natuurlijk niet te leiden tot problemen! Maar wat als er naast het ontbreken van een vaderrol er meerdere risico factoren aanwezig zijn die het afglijden naar de criminaliteit vergroten? Denk hierbij aan laag zelfbeeld, armoede, het ontbreken van positieve volwassenen, laag IQ en het opgroeien in een buurt met negatieve omgevingsfactoren.

In een tijd waar armoede een steeds groter probleem wordt, de reguliere banen voor het oprapen liggen, kiezen steeds meer jeugdigen voor het snelle grote geld. Deze baantjes in de parallelle samenleving liggen voor het oprapen. Alleen al het verkopen van Vapes levert al snel honderden euro’s op. Als ze eenmaal geproefd hebben van dit makkelijk te verdienen geld vervagen de normen en waarden snel. Vapes worden Vories (voor gedraaide jointjes) en andere opties (baantjes) worden aangeboden.

In hun gedachten rechtvaardigen ze dit omdat zij het gezin willen ondersteunen, maar in hoeverre zijn ze, met hun puberbrein, in staat om de gevaren waarmee dit gepaard gaat in te schatten?

Gesprekken over hun rol, wat De man in huis inhoudt zijn interessant. Brengt hij alleen een deel van de inkomsten mee of zorgt hij ook voor veiligheid, vertrouwen en een stressvrij leven?

#preventie #relatie #ondermijning #criminaliteit #voorlichting #cultuur#masterclass #begeleiding #maatwerk #dialoog #samenwerking#nieuwsgierigheid