Real life stories

Wij zijn dagelijks in contact met onze doelgroep. Zij leven in een wereld die voor velen onbekend is. Sommige vergelijken onze casussen met populaire series en zijn zich niet bewust dat dit voor velen hun dagelijkse realiteit is. Wij horen met grote regelmaat “wat doet de Backbone Academy”? Wij nemen jullie in de reallife stories graag mee in wat wij dagelijks meemaken.

Mijn moeder komt niet meer rond

Mijn moeder komt niet meer rond…
Het ronselen en rekruteren gaat steeds sneller en heftiger. Het lijkt nog nooit zo makkelijk om geld te verdienen in de wereld van ondermijning en criminaliteit. In de bovenkant van de samenleving lijkt het of iedereen een keuze heeft om eerlijk geld te verdienen maar is dit ook zo?
Er wordt veel geld uitgetrokken voor het bestrijden van ondermijning en criminaliteit. Er wordt ruimschoots ingezet op preventie en repressie maar hoe zit het met het bieden van perspectief. In een maatschappij waar alles draait om protocollen en procedures. Moeilijke formulieren verbonden aan de snel wisselende wet en regelgeving. Stijgende prijzen die de pan uit rijzen. Voor twee ouder gezinnen met een jan modaal inkomen is het al bijna niet meer te doen om rond te komen. Laat staan voor de één ouder gezinnen die al rond moeten komen met het minima?
Deze gezinnen verdrinken! Hun bestaansrecht wordt aangetast. Er is dan nog maar een stand, de overlevingsstand. Normen en waarden vervagen en je gaat handelen op een manier die op dat moment het beste lijkt. Nee dat zijn vaak geen keuzes die te maken hebben met een langere termijn perspectief waarbij er gedacht wordt aan een toekomst. En ja op langere termijn levert dit als je gepakt wordt nog een groter probleem op. Denk hierbij aan boetes, boetes op de boetes en ga zo maar door.
Moeders met tranen over hun wangen, wetende dat het geld dat zij soms aannemen niet eerlijk verdiend is. Moeders staan in een spagaat. Ze willen niet dat hun kinderen zich ontwikkelen in de onderkant van onze samenleving, maar een gezin niet te eten kunnen geven omdat al hun geld op gaat aan vaste lasten is ook geen keuze…
Soms lijkt ons werk op dweilen met de kraan open. Boeken we vooruitgang en gaan we twee stappen vooruit. Maar dan wordt de overlevingsstand weer geactiveerd en doen we drie stappen terug….
Ons werk kenmerkt zich door een lange adem. Naast deze gezinnen vanuit de relatie en het vertrouwen en zonder veroordeling. Drie stappen achteruit betekent geen einde maar meer liefde om weer uit de overlevingsstand te komen en te gaan leven in plaats van overleven.