Real life stories

Wij zijn dagelijks in contact met onze doelgroep. Zij leven in een wereld die voor velen onbekend is. Sommige vergelijken onze casussen met populaire series en zijn zich niet bewust dat dit voor velen hun dagelijkse realiteit is. Wij horen met grote regelmaat “wat doet de Backbone Academy”? Wij nemen jullie in de reallife stories graag mee in wat wij dagelijks meemaken.

De demonen van de nacht: alertheid, angst en trauma als gevolg van een criminele carrière

Snel geld verdienen in de wereld van nu lijkt voor veel jeugdigen een mooi alternatief tegenover urenlang hard werken voor een minimum salaris. De erkenning en aanzien van leeftijdsgenoten in combinatie met de adrenaline die door je lijf heen raast. Niet stil staan bij de gevolgen op langere termijn.

Slaapproblemen, verminderde eetlust, angst, hoge alertheid, concentratie problemen, verstoord dag/nacht ritme en depressieve gevoelens. Dit zijn  veel voorkomende problemen waar de jeugdigen waar wij mee werken tegenaan lopen.

Vooral slaap is hun grootste vijand.  Om enigszins rustig te kunnen slapen hebben ze verdoving nodig. In de vorm van medicatie of verdovende drugs. Veel voorkomend hierbij horen we dat blowen ze hierbij helpt. Toch vallen ze vaak later in de nacht pas in een vaste slaap waarna het weer moeilijk is om wakker te worden en op te staan. Ze zitten vast in een vicieuze cirkel waar geen einde aan lijkt te komen. Maar wat gebeurt er in hun slaap?

Ons brein is een uniek mechanisme. Verschillende gebieden werken samen om ons zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Alle herinneringen worden opgeslagen, al vanaf het moment dat wij in de baarmoeder zitten. Zowel de positieve als negatieve ervaringen en onverwerkte trauma’s. Heel veel zullen we in het bewuste brein niet actief meer weten maar het onderbewuste brein wel. Een beschermingsmechanisme verdringt deze actieve herinneringen maar ze zitten er wel. Deze gevoelens worden onderdrukt. Overdag kan ons actieve brein sturing geven maar in je slaap treed het onderbewust brein in werking…. Je raad het al, dan komt alle shit weer naar boven.

Snel geld verdienen gaat gepaard met een hoge mate van adrenaline. In het begin zijn de kleine klusjes nog spannend en uitdagend maar in de wereld van criminaliteit verandert dit al heel snel. Groepsdruk, bedreigingen, afpersing en de grote kans om gepakt te worden zorgen voor angst. Op de straat ben je jager of prooi. Angst en kwetsbaarheid laten zien zijn een grote bedreiging. Deze worden ver weggestopt.

Vooral als je iets moet doen wat je enorm spannend vindt bereikt je adrenaline niveau een hoge piek. Vaak neemt dit na die spannende handeling af. Maar als die spanning en angst voor een langere tijd vast blijft zitten in je systeem dan maakt je lichaam een ander soort hormoon aan; cortisol. Dit hormoon in noodzakelijk voor de  bescherming je lichaam maar zorgt ook voor klachten zoals;

  • Slecht slapen
  • Vermoeidheid
  • Het verzwakken van je immuunsysteem
  • Een verhoogd nerveus gevoel
  • Vaker last van negatieve stemmingen
  • Maag- en darm klachten

 

Als jongeren uit het circuit willen stappen is dat vaak pas de start om te werken richting perspectief. We kunnen hen begeleiden naar dagbesteding, werk en inkomen en een ander leven maar een lichamelijk en psychisch balans moeten ook weer hersteld worden. Het herstel van een goed dag en nacht ritme hoort hier ook bij. Maar de nacht blijft een ding. Levensechte dromen. Op de vlucht en het herbeleven van angstige situaties. Badend in het zweet wakker worden met een razende hartslag. Slaap wordt een vijand omdat er dan geen controle is.

Sporten helpt hier enorm bij evenals ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Beide werken samen om het cortisol in het lijf te verlagen en endorfine te verhogen waardoor bovenstaande klachten kunnen verminderen.

Vanuit dit gegeven werken wij altijd met maatwerktrajecten en kijken we wat we onze jeugdigen aanbieden. Actieve en passieve ontspanning wisselen wij hierbij af en bouwen we aan een meer stabiele weerbaarheid zodat we de demonen van de nacht beetje bij beetje met het licht kunnen verjagen.