Backbone Academy

Blogs

Ondermijning en Criminaliteit zijn veel besproken onderwerpen. Verschillende disciplines werken samen om deze problematiek aan te pakken. Wil je op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen, lees dan hieronder verder.

Talenten en kwaliteiten

Niemand wil mij helpen!!!

Zijn bestaande protocollen helpend of zorgen zij in veel gevallen voor beperkingen?

Een jeugdige die vast zit in een PI mag al vanaf oktober 2022 terug met een penitentiair programma . Hij doet enorm zijn best om na het uitzitten van zijn straf weer terug te keren in de maatschappij. Vanuit zijn cel opzoek naar een passende dagbesteding, maar wie wil hem nu nog hebben?
Verschillende mensen zijn betrokken maar volgen allen hun eigen protocol. Helaas sluiten deze protocollen niet naadloos op elkaar aan….

Wij werken met jeugdigen die al ervaring hebben opgedaan in het criminele circuit. Gelukkig nog niet als zware doorgewinterde criminelen, maar wel met jeugdigen die de hiƫrarchische ladder aan het beklimmen zijn al dan niet onder dwang. Hierbij is een belangrijke vraag: hebben we te maken met daders of slachtoffers.

Als deze jeugdigen vast zitten in deze wereld leven zij onder zwijgrecht en is hulpvragen geen optie omdat bedreigingen, afpersingen en mishandelingen meer impact maken dan het trage proces wat de reguliere hulpverlening kan bieden.

Talenten en kwaliteiten die in de bovenkant van de samenleving niet erkend worden, worden omarmd door criminelen. Iedereen is ergens goed in, het is maar net hoe je hiernaar kijkt.
Als jongeren uitgesloten worden door onze samenleving, gaan zij op zoek naar lotgenoten waar zij wel herkenning in vinden. Hier komt het volgende probleem om de hoek kijken, we hebben het dan over roofdieren en prooi. De roofdieren lezen geen boeken maar scannen mensen. Het zijn net loopse teefjes die elkaars zwakheden ruiken.

De nette, bovenkant van de samenleving. De mensen die werken volgens alle nette protocollen, methodieken en gerenommeerde interventies. Bedacht op een kantoor lopen snel achter de feiten aan. De straat, straattaal, werkwijzen en ontwikkelingen in de onderkant van de samenleving ontwikkelen zich in een rap tempo.

Wanneer beginnen we met het herzien van deze vastgeroeste protocollen om te kijken welke nog relevant zijn en een bijdrage leveren om jeugdigen die na een foute keuze weer te omarmen deel te nemen aan onze maatschappij?
#preventie #ondermijning #criminaliteit #protollen #helpenofbeperken#maatwerk #samenwerking